اگر موتورهای جستجو از وجود سایت شما مطلع نیستند. بهتر است بدانید که موفقیت شما بعید نه، غیر ممکن است. این را گفتیم تا به ضرورت ثبت سایت مپ در گوگل پی ببرید.
در این مقاله قصد داریم موضوعات زیر را به طور دقیق بررسی کنیم:
- چرا باید سایت خود را به گوگل معرفی کنیم؟
- برای ثبت سایت مپ در گوگل به چه چیزی نیاز داریم؟
- سایتها چگونه توسط گوگل ایندکس میشوند؟
- چگونه مشکلاتی را که در طول ایندکس به وجود میآیند برطرف کنیم؟
- چرا تنها ثبت سایت در موتور جستجو کافی نیست؟
آیا ثبت سایت مپ در گوگل یک ضرورت است؟
شاید نه، اما این کار میتواند سرعت دیده شدن سایتتان را بالا ببرد. گوگل و دیگر موتورهای جستجو اغلب به روش ثبت دستی سایت بسنده نمیکنند. در واقع روش اصلی ایندکس کردن سایتها و جمعآوری اطلاعات آنها از سوی گوگل، خزیدن (Crawling) است. در این روش رباتهای گوگل به طور پیوسته اطلاعات سایتها را بررسی میکنند تا محتواهای جدید را بخوانند. هر محتوا و مطلب مفیدی که در این بررسیها خوانده میشود، به ایندکس پیشین اضافه میشود.
به طور کلی و در نهایت موتورهای جستجو خودشان سایت شما را خواهند یافت و اطلاعات آن را ایندکس میکنند. اما ثبت سایت در گوگل به صورت دستی چند مزیت مهم دارد که در زیر آنها را مرور میکنیم:
- کار از محکمکاری عیب نمیکند؛ با این روش سایتتان به سرعت به گوگل معرفی میشود. پس چرا ریسک پیدا نشدن یا دیر پیدا شدن آن از سوی گوگل را به جان بخرید؟
- دادن اطلاعات بیشتر؛ به این طریق شما میتوانید به طور پیوسته موتورهای جستجو را از تغییرات سایت و افزوده شدن محتوای جدید مطلع کنید.
- بهبود سایت؛ معرفی سایت به گوگل امکاناتی را در اختیار شما قرار میدهد. به کمک این امکانات میتوانید سایت خود را بهبود ببخشید.
برای ایندکس شدن سایت در گوگل به چه چیزی نیاز داریم؟
از سال 2018 به بعد امکان معرفی سایت بهوسیلهی URL از سوی گوگل حذف شده است. از آن زمان، معرفی و ثبت سایت در گوگل، با استفاده از سایت مپ (Sitemap) انجام میشود. اما سایت مپ یا نقشهی سایت چیست و آن را از کجا پیدا کنیم؟
سایتمپ سایت خود را میتوانید در یکی از آدرسهای URL زیر پیدا کنید:
yourwebsite.com/sitemap.xml
yourwebsite.com/sitemap_index.xml
اگر آنرا در این آدرسها پیدا نکردید، به سراغ فایل robots.txt در آدرس yourwebsite.com/robots.txt بروید.
اما اگر سایتمپتان در این آدرس هم نبود، پیش از آنکه ادامهی این آموزش را دنبال کنید، باید ابتدا یک سایت مپ برای سایت خود بسازید.
پس از ساخت سایت مپ میتوانید آموزش ثبت سایت در گوگل را بر اساس آموزشهای زیر انجام دهید.
چگونگی ثبت سایت در گوگل
وارد Google Search Console شوید. گزینهی Sitemap را از منوی سمت چپ انتخاب کنید. حال آدرس URL سایتمپ خود را وارد کرده و آن را Submit کنید. توجه کنید که برای انجام این کار ابتدا باید سایت خود را به کنسول سرچ گوگل اضافه کرده باشید. اگر این کار را نکردهاید ابتدا به کمک آموزشهای لازم آن را انجام دهید و سپس سایت مپ خود را در قسمتی که گفتیم وارد کنید.
با این کار به راحتی توانستهاید سایت خود را به گوگل معرفی کنید.

چگونه صفحات سایت را به گوگل معرفی کنیم؟
اگر قصد اضافه کردن تنها یک Page خاص از سایت خود را به گوگل دارید، مسیری متفاوت را باید طی کنید. برای این کار وارد بخش URL Inspection tool شوید. آدرس صفحهتان را در این بخش وارد کنید. اگر صفحهی مورد نظر شما ایندکس نشده باشد شما با هشدار «URL is not on Google» مواجه خواهید شد.
سپس به راحتی و با کلیک کردن بر روی «Request indexing» میتوانید از گوگل بخواهید تا به کمک خزندهها صفحهی مورد نظر را ایندکس کند. این کار را معمولاً پس از آنکه صفحهای جدید به سایت خود اضافه میکنیم انجام میدهیم.

اما اگر صفحهی شما پیش از این ایندکس شده باشد، با پیام «URL is on Google» مواجه میشوید. اغلب اوقات وقتی صفحهای توسط گوگل بررسی شده باشد دیگر نیازی به انجام کاری نخواهد بود. اما اگر به تازگی اطلاعات درون صفحه را تغییر دادهاید یا محتوای جدیدی به آن افزودهاید، میتوانید با درخواست Reindex و خوانده شدن مجدد صفحه، فرایند آپدیت شدن آن در گوگل را سرعت ببخشید. هر چند اگر این کار را هم نکنید پس از مدتی گوگل خود به سراغ صفحهتان خواهد آمده و تغییرات را ثبت میکند.

چگونه ایندکس شدن سایت را در گوگل بررسی کنیم؟
اگر میخواهید از ایندکس شدن سایت خود توسط گوگل مطمئن شوید، میتوانید از راههای مختلفی اقدام کنید. یکی از شیوههایی که معمولاً همه به آن اشاره میکنند، سرچ کردن عبارت site:yourwebsite.com در گوگل است.
با این حال استفاده از ابزار موجود در سرچ کنسول گزینهای بهتر برای این مورد است. برای این کار به وارد Search Console گوگل شوید. در اینجا به بخش Coverage بروید. در این بخش بر روی گزینهی «Valid» کلیک کنید تا لیست URLهای ایندکس شدهی سایتتان نمایش داده شود.

همانطور که در بخش قبل دیدید، برای بررسی ایندکس شدن یک صفحه میتوانید آدرس آن را در بخش URL Inspection tool وارد کنید.
چگونه مشکلات ایندکس سایت در گوگل را برطرف کنیم؟
گاهی ممکن است سایت شما یا برخی صفحات آن توسط گوگل ایندکس نشوند. برای حل این مشکل ابتدا باید دلیل آن را کشف کنیم. با دانستن دلیل این امر یک قدم به حل کردن آن نزدیکتر خواهیم شد.

برای این کار آدرس URL مورد نظر خود را در صفحهی URL Inspection tool در سرچ کنسول وارد کرده و خطای نمایش داده شده را چک کنید. برخی از خطاهای رایج در این زمینه را در زیر معرفی کردهایم:
Excluded by ‘noindex’ tag: تگ نوایندکس، همانطور که از نامش پیداست، جلوی ایندکس شدن صفحه توسط خزندهها را میگیرد. اگر با این خطا مواجه شدید به سراغ کدهای صفحهتان رفته و این تگ را از آن حذف کنید.
Blocked by robots.txt: اگر صفحه به دلیل این خطا ایندکس نشده باشد، با حذف قفل ایندکس در این فایل میتوانید مشکل آن را حل کنید.
Page with redirect: گوگل صفحاتی را که redirect شدهاند، ایندکس نمیکند. پس برای خوانده شدن این صفحات حتماً باید پیجها را از حالت redirect خارج کنید.
Duplicate without user-selected canonical: گوگل بر این باور است که صفحهی مورد نظر کپی و تکراری است و به این دلیل آن را ایندکس نکرده است. در چنین مواقعی معمولاً نیازی به ایندکس کردن نیست. اما اگر فکر میکنید این صفحه باید ایندکس شود میتوانید با کمی سرچ راه آن را پیدا کنید.
آیا معرفی سایت به گوگل پایان کار است؟
با جستجوی هر عبارت در گوگل شما با صدها هزار نتیجه روبهرو میشوید. اما شاید به جرات بتوان گفت که تقریباً هیچکس نتایج جستوجوی صفحهی دوم گوگل را بررسی نمیکند. به همین دلیل همینکه سایت شما ایندکس شود برایتان کافی نیست و شما را به موفقیت نمیرساند.
با توجه به تصویر میتوان دید که بیش از 90 درصد کاربران تنها نتایج صفحه اول گوگل را بررسی میکنند.

آن چه مهم است، بالا آمدن شما در رتبهبندی نتایج جستجو در کلمات کلیدی مربوط به فعالیت و کسبوکار خودتان است. اگر به دنبال کلیک و ترافیک زیادی هستید، شاید رسیدن به صفحهی اول نتایج جستجو نیز چارهی کار نباشد. برای رسیدن به این هدف شما باید خود را به یکی از سه لینک ابتدایی نتایج برسانید.

اوج موفقیت شما زمانیست که سایت و صفحهی شما در نتیجهی اول ظاهر شود. چرا که اغلب مردم و کاربران تنها از اولین نتیجه دیدن میکنند. به همین دلیل پس از آنکه سایت خود را به گوگل معرفی کردید، نوبت به آن میرسد که خود را به نتایج آغازین جستجو برسانید.
نمودار زیر تعداد کلیکهای انجام شده بر روی نتایج یک تا ده را نشان میدهد.

این امر به کمک روشهای تحلیل سئو (SEO) و بهبود آن امکانپذیر است. توصیه میشود اگر در این مورد اطلاعاتی ندارید همین حالا شروع به جستجو و تحقیق در مورد آن کنید.